Η κυδωνια είναι γνωστή απο τους αρχαίους χρόνους. Καλλιεργείται σήμερα στις μεσογειακές χώρες αλλα και στις χώρες της μεσης Ανατολής. Συστηματικοί οπωρώνες υπάρχουν σημερα στη Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησσο.
Τα κυδώνια χρησιμοποιούνται κυρίως για την Παρασκευή ζελέδων, κυδωνόπαστας, μαρμελάδας και γλυκών. Η κυδωνιά πολλαπλασιάζεται με ξυλοποιημενα μοσχεύματα χειμερινά ενος χρονου τα οποία και ριζοβολουν ευκολα.
Αυτο είναι πολύ σημαντικό οχι τοσο για την καλλιεργεία της κυδωνιας καθαυτής, αλλα επισης διότι αποτελεί σημαντικο υποκειμενο σε διάφορες άλλες καλλιέργειες μηλοειδών οπως είναι η κυδωνιά.