FAQ

– Ποια είναι η σωστή εποχή φύτευσης των γυμνόριζων δενδρυλλίων;

Η εποχή φύτευσης των γυμνόριζων δενδρυλλίων είναι από τη στιγμή που θα ρίξουν τα φύλλα τους έως λίγο πριν το φούσκωμα των οφθαλμών τους. Δηλαδή από αρχές Νοεμβρίου έως τέλη Φεβρουαρίου (ενίοτε έως αρχές Μαρτίου σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο).

– Ποια είναι η κατάλληλη προετοιμασία εδάφους-διάνοιξη λάκκων;

Η προετοιμασία του εδάφους όπου φυτεύονται τα δενδρύλλιά μας γίνεται είτε γενικό όργωμα ολόκληρης της επιφάνειας, είτε με όργωμα κατά λωρίδες, είτε πιο απλά με σκάψιμο κατά θέσεις. Στο καλλιεργούμενο έδαφος ανοίγονται λάκκοι που θα φυτευτούν τα δέντρα. Οι λάκκοι θα πρέπει να έχουν βάθος και πλάτος ανάλογα με τις διαστάσεις των δέντρων που θα φυτέψουμε. Στα γυμνόριζα δέντρα, το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι 50 – 80 εκατοστά και το πλάτος 60 εκατοστά.

– Πως φυτεύονται τα δενδρύλλια;

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος του δέντρου που θα φυτεύσουμε. Μικρές αποστάσεις (3-5 μέτρα) σε ημινάνα δενδρύλλια, μέτριες (5-7 μέτρα) σε κανονικά δέντρα και μεγάλες (10-12 μέτρα) σε καρυδιές. Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις πρέπει τα φυτά να φυτευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο μένουν αφύτευτα, τόσο χάνουν την ικανότητα να ριζοβολήσουν. Οι ρίζες των φυτών δεν πρέπει να μένουν ακάλυπτες στον ήλιο και τον αέρα, γιατί ξηραίνονται και αχρηστεύονται. Για να τα διατηρήσετε μπορείτε απλά να τα τυλίξετε με μια βρεγμένη λινάτσα ή να τα τοποθετήσετε σε ένα πανέρι και να το σκεπάσετε με μια βρεγμένη λινάτσα. Πριν τοποθετήσουμε το δενδρύλλιο στο έδαφος και μόνο σε εκείνη την περίπτωση που δεν ψαλιδιστήκαν οι ρίζες του δενδρυλλίου, κλαδεύουμε ελαφρά τις ρίζες του.

Πιάνουμε το φυτό λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από το εμβόλιο και το τοποθετούμε όρθιο στο λάκκο, με τέτοιο τρόπο ώστε οι ρίζες να αγγίζουν τον πάτο του λάκκου, χωρίς να πιέζονται.. Με το άλλο χέρι δίνουμε στις ρίζες τη φυσική τους θέση. Υπολογίστε το ύψος της φύτευσης 4 περίπου εκατοστά κάτω από το εμβόλιο. Μη σκεπάσετε το εμβόλιο. Πιέζουμε γύρω από το φυτό το χώμα με τις παλάμες μας και με τα δάχτυλα ανοιχτά, ώστε να έρθει το χώμα σε επαφή με τις ρίζες του δενδρυλλίου. Έπειτα συμπληρώνουμε κι άλλο χώμα μέχρι να φτάσει 2-3 εκατοστά κοντά στο εμβόλιο, αλλά να μη σκεπαστεί και το πιέζουμε καλά. Το τελευταίο πάτημα γίνεται με τα πόδια, ενώ μετά ποτίζουμε καλά.

Σκαλίζουμε ελαφρά με το σκαλιστήρι γύρω από το δενδρύλλιο, σε ακτίνα περίπου 50 εκατοστών και διαμορφώνουμε το λάκκο, έτσι ώστε να μη μαζεύονται τα νερά της βροχής.

– Πως φυτεύονται τα δέντρα που βρίσκονται σε γλάστα;

Όταν το φυτό έχει ήδη φυτρώσει-αναπτυχθεί σε “γλάστρα” καί αφαιρώντας του τήν γλάστρα τοποθετείται σέ λάκκο στό χώμα. Βασική επιδίωξη μας είναι νά αναπτύξει-επεκτείνει τό ριζικό του σύστημα, ώστε να είναι ικανό να αναπτύξει το υπέργειο τμήμα, με αντοχές στίς καιρικές και τοπικές συνθήκες.

Ειδικότερα:

  • Ανοίγετε τoν λάκκο λίγο περισσότερο σε βάθος από όσο πιάνει η γλάστρα, η μπάλα του.
  • Αν το φυτό σας είναι πολύ νέο-μικρό, μπορείτε νά προσθέσετε-αντικαταστήσετε-εμπλουτίσετε τό χώμα του λάκκου με δικό σας εύφορο χώμα. Όχι, όμως, και αν το δέντρο σας είναι μεγαλωμένο. Τό ξένο χώμα στο υπόστρωμα, θά καθυστερήσει να δέσει με το μητρικό, μέ αποτέλεσμα αποπροσανατολισμού της ρίζας και την έλλειψη ενός δετού πράγματος που θα μπορεί να ανεβάζει επάνω την υγρασία.
  • Βγάζοντας το φυτό από την γλάστρα, ξετυλίγετε και αποκόπτετε, με μια ψαλίδα, όλες τις προεξέχουσες ή αναμαλλιασμένες ρίζες γύρω απο την μπάλα. ειδικότερα στον βαθμό που το φυτό είναι μεγαλωμένο.
  • Τοποθετείτε το φυτό (με την μπάλα) στον λάκκο και σε επίπεδο 2-3 δάχτυλα πάνω από τό έδαφος. Η μπάλα, σταδιακά, με τις βροχές και το κάθισμα των ανασκαμένων χωμάτων θα έρθει στο επίπεδο του εδάφους. Η ριζική κεφαλή θά πρέπει να είναι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, 4-5 δάχτυλα χωμένη,για να ζεσταίνεται και να αναπνέει.
  • Τοποθετείτε τηνν μπάλα στον λάκκο απο τα πλάγια και χαμηλώτερα, ανασηκώνοντας ελαφρώς το φυτό (για να γεμίσουν τα κενά) και πιέζοντας το χώμα να δέσει με την μπάλα. Εδώ, μπορείτε να ρίξετε χώμα ελαφρύ-εύφορο-κομπόστ, αλλά όχι λίπασμα. Άν ρίξετε λίπασμα επιφανειακά, θα εισχωρήσουν περισσότερο οι ρίζες των ζιζανίων, παρά τού φυτού.
– Ποια είναι η σωστή προετοιμασία του εδάφους για προεγκατάσταση οπωρώνα;

Για την προεγκατάσταση του οπωρώνα ξεκινάμε με,

  • Όργωμα, βοηθά στην καταστροφή των πολυετών ζιζανίων και στην αφρατοποίηση του εδάφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστηματος των δενδρυλλίων και την αναζωογόνηση του εδάφους.
  • Νύχι, βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση του εδάφους & στον αερισμό του. 3. Φρέζα, ανακατεύει & ψιλοψωματίζει το έδαφος, διευκολύνοντας έτσι τη φύτευση των δενδρυλλίων. 4. Σημάδεμα του χωραφιού αναλόγως τον τύπο διαμόρφωσης που θα επιλέξετε για το νέο σας οπωρώνα.